Omet al contingut

Què fem

El CDIAP ofereix un acompanyament a les famílies i un suport especialitzat en el procés de creixement dels/es infants que presenten alguna alteració en el seu desenvolupament o bé risc de patir-la. La nostra funció és la prestació dels serveis i la realització de les funcions pròpies d’un servei d’atenció precoç.

Els àmbits d’actuació del Servei són: infant, família i entorn a través de realitzar accions terapèutiques d’INTERVENCIÓ, ORIENTACIÓ, ASSESSORAMENT I DE COORDINACIÓ per facilitar l’evolució dels nens i nenes sigui quina sigui la seva circumstància en igualtat de condicions a tota la població, acompanyar i assessorar la família i coordinar-nos amb les institucions de l’entorn.

Població destinatària

El CDIAP s’adreça als infants i llurs famílies, del Prat de Llobregat, que es troben en situacions de fragilitat específica:

  • Infants que en condicions normals no necessiten aquesta atenció, però el medi familiar i social en què viuen poden fer-la necessària.
  • Infants que en condicions normals no arriben a un desenvolupament adequat a la seva edat i, per tant, necessiten una atenció per aconseguir-ho.
  • Infants que presenten alteracions biològiques/neurològiques, defectes congènits, lesions cerebrals de qualsevol origen i d’altres anomalies. Infants amb algun tipus de trastorn genètic.
  • Infants que presenten alguna alteració en el seu desenvolupament psíquic.

 

Es prioritza l’atenció als infants de menys de tres anys i als infants amb afectació greu, sense perjudici del caràcter universal dels serveis d’atenció precoç.

El nostres programes

Detecció i prevenció a les escoles bressol públiques del municipi

L’Ajuntament del Prat ha col·laborat i posat en marxa gràcies a la financiació de les Regidories de Salut Pública, Benestar Animal i Consum i la Regidoria d’Educació, Cultura i Comunitat, un projecte per prevenir trastorns en el desenvolupament dels infants de 0 a 3 anys.

Té per objectiu el reforç de la prevenció i detecció precoç d’alteracions i/o retards en el desenvolupament dels infants del nostre municipi, a través de capacitar als equips de les EBM. El programa preveu oferir assessorament al personal de les escoles bressol, així com seguiment als infants que ho precisin. Els casos que requereixin d’atenció especialitzada, es derivaran al CDIAP.

Grups de mares i pares i suport a les famílies

Es dirigeix a les famílies dels/es infants al voltant dels 3 anys, per oferir un espai d’acompanyament a la criança. La finalitat d’aquests grups és acompanyar a les famílies en el desenvolupament dels seus fills i filles a través d’un espai de criança, potenciant l’adquisició d’eines que facilitin una relació saludable, adequada, observadora i estimuladora del desenvolupament dels infants i de cada un dels membres de la família.

Grups de suport a famílies amb infants dins l'espectre autista

Des de 2022 es porten a terme petits grups conformats per 10-12 famílies que tenen en comú que els/es seus/es fills/es tenen un diagnòstic de TEA. L’objectiu és crear un espai per compartir experiències, de conversa, d’acompanyament, de suport emocional, aprenentatge i elaboració conjunta d’estratègies per poder fer front a les dificultats que puguin comportar conviure amb l’autisme. Tot això, tenint en compte les dificultats de rebre una diagnosi en edats primerenques.

Grup terapèutic de psicomotricitat

La intervenció psicomotriu va adreçada a infants que necessiten un acompanyament específic en el seu procés maduratiu. Els objectius principals són potenciar, millorar, acompanyar desenvolupament psíquic dels/es nens/es a través del cos i promoure l’expressió de totes les possibilitats motrius, emocionals, cognitives i relacionals de l’infant.  

Grups d’estimulació per al desenvolupament del llenguatge i la parla

Té com a objectiu principal facilitar el desenvolupament lingüístic i comunicatiu, creant entorns i condicions comunicatives que l’afavoreixin i donant ajuda en aquells aspectes que presenten més dificultats d’adquisició. Els objectius específics abarquen l’àrea miofuncional, el processament auditiu i la comprensió, l’expressió oral i la relació/situació comunicativa.

Per a la generalització (que l’infant utilitzi les estratègies apreses en la intervenció en la seva vida diària) és important la implicació i col·laboració de la família, per aquest motiu se la fa partícip de manera indirecta en la intervenció, acompanyant i reforçant les tècniques i conceptes treballats a les sessions grupals.

Grups multifamiliars de criança

Són espais adreçats a la família extensa d’infants (10 famílies) que es porten a terme des de 2022 i que desitgen millorar el seu coneixement sobre l’etapa evolutiva en què es troben els/es seus/es fills/es. Es tracta d’un espai formatiu, de reflexió i participació, a partir d’uns coneixements i dinàmiques inicials que s’aporten per a afavorir una vinculació sana, estable i segura en la criança des de les primeres etapes de la vida des de la perspectiva de la parentalitat positiva. 

Tallers de fisioteràpia respiratòria adreçats a famílies

Dins de les actuacions de prevenció que realitzem al CDIAP, es duen a terme tallers de fisioteràpia respiratòria, adreçats a nens/es atesos/es, una vegada detectada la preocupació de les famílies que assisteixen al servei, davant dels virus respiratoris. Els tallers es divideixen en franges d’edats d’infants de 0 a 2 anys i d’infants a partir de 2 anys. S’explica una part teòrica de funcionament de l’aparell respiratori i posteriorment se’n fa una part pràctica, ajustada a cadascuna de les edats dels grups, on s’inclouen rentats nasals i activitats domiciliàries. 

Teràpia aquàtica

Amb la col·laboració de la Regidoria d’Esports i Joventut de l’Ajuntament del Prat de Llobregat, que cedeix les instal·lacions del CEM Estruch, portem a terme aquest programa. 

L’estimulació aquàtica està destinada a utilitzar les qualitats de l’aigua com a mitjà curatiu i per a la millora de qualitat dels/es infants. Per als/es infants amb problemes motrius, participar en sessions d’estimulació aquàtica, es converteix en una activitat beneficiosa que incideix en el desenvolupament integral de la persona tant a nivell psicomotriu, cognitiu, lúdic, de relaxació, socioafectiu, com a nivell terapèutic. Els objectius específics dependran del trastorn que presenti cada infant; tenint en compte la seva patologia, les seves limitacions i les seves qualitats per a poder definir un pla terapèutic individual per a cadascun/a i d’aquesta manera poder-ho aprofitar al màxim.

Ves al contingut